O vaškama

Paranit je ovde naveo najčešće postavljena pitanja. Ukoliko imate neko pitanje na koje ovde nije odgovoreno, molimo da nas kontaktirate.

Koja je razlika između Paranita u drugih proizvoda koji su na bazi pesticida?

Za razliku od proizvoda na bazi pesticida, Paranit ima isključivo mehanički mehanizam dejstva i zbog toga vaške ne mogu da razviju rezistenciju na njegove sastojke.

Da li Paranit ima neželjene efekte?

Paranit je proizvod bez hemijskih sastojaka. Mogući neželjeni efekti su vrlo ograničeni ali ipak postoje: svrab i iritacija oko očiju, ljušćenje kože glave, kontaktna iritacija ili crvenilo kože glave, ušiju ili vrata. Kao uopštenu meru predostrožnosti, savetujemo trudnicama i dojiljama da se pre primene konsultuju sa lekarom ili farmaceutom.

Od kog uzrasta sme da se koristi Paranit?

Paranit je pogodan za primenu kod dece starije od 2 godine.

Šta da radim u slučaju da pronađem vašku nakon prvog tretmana Paranitom?

Ne zaboravite da jaja mogu da se izlegnu nakon Vašeg prvog tretmana, tako da možete da imate nimfe ili nezrele vaške u kosi. Nema razloga za brigu, jer nimfe postaju zrele tek nakon 10 do 12 dana. Do tada se hrane krvlju da bi preživele ali nisu u stanju da se razmnožavaju. Ponovite tretman, i sve vaške i jaja će biti uklonjeni. Takođe postoji i opcija da ste se ponovo zarazili vaškama. Ukoliko pronađete zrelu vašku koja je veća od 2 mm najverovatnije se to dogodilo, jer su nimfe manje od zrele vaške. Ukoliko je vaška ženka, ona može ponovo da izlegne jaja. U tom slucaju morate da počnete ponovo sa Paranit tretmanom.

Koliko često mogu da koristim Paranit?

Paranit možete da koristite koliko god puta želite. Uglavnom, 1 ili 2* aplikacije su dovoljne da se oslobodite vaški. Ipak, postoji mogućnost da ljudi koji su tretirani ponovo dobiju vaške od drugih netretiranih pojedinaca. U tom slučaju, možete ponovo da primenite Paranit bez bilo kakvog rizika; i dalje će biti efikasan.

Koliko tretmana je potrebno da bi se rešili vaški?

Savetujemo da počnete sa jednim Paranit tretmanom. Ponovo proverite kosu deteta nakon 7 dana i ponovite tretman ukoliko je to neophodno (ukoliko uočite žive vaške). U našoj kliničkoj studiji 100% ispitanika se oslobodilo vaški nakon samo jedne aplikacije, a 74% i jaja. Samo 26% ispitanika je moralo da ponovi tretman kako bi sprečili ponovno pojavljivanje vaški zbog zaostalih jaja koje su preživele prvi tretman. Količina upotrebljenog proizvoda i uklanjanje vaški i jaja nakon primene proizvoda su vrlo značajni za uspešan tretman. Zbog toga preporučujemo da se upotrebi dovoljna količina proizvoda, kao i da se temeljno iščešlja kosa kako bi bili sigurni da su sve vaške i jaja uklonjeni iz kose.
*In vivo klinička studija za Paranit Sprej i Paranit losion, Pariz, Septembar 2008, Dr A. Izri.

Kako Paranit radi?

Paranit je nedavno razvio novu tehnologiju sa dvostrukim dejstvom. Ova nova formula sa mineralnim uljem i dimetikonom, pruža dvostruko mehaničko dejstvo koje podrazumeva dehidrataciju i gušenje i vaški i njihovih jaja. Mineralno ulje rastvara voštani sloj koji štiti vaške i njihova jaja. Ovo dovodi do isparavanja tečnosti i dehidratacije. Dimetikon blokira traheje i ulaz u traheju vaški, zbog čega one ne mogu da se oslobode CO2, što dovodi do gušenja.
Za razliku od proizvoda na bazi insekticida, Paranit ne sadrži nijedan insekticid i ima isključivo mehaničko dejstvo. Zbog toga, vaške nikad ne mogu da razviju rezistenciju na sastojke.

Gde mogu da kupim Paranit?

Paranit se prodaje u apotekama i specijalizovanim prodavnicama.