O vaškama

Paranit je ovde naveo najčešće postavljena pitanja. Ukoliko imate neko pitanje na koje ovde nije odgovoreno, molimo da nas kontaktirate.

Kako mogu da izračunam koliko dugo moje dete ima vaške?

Ovo možete da procenite merenjem udaljenosti gnjida od kože glave. Jaja se polažu blizu kože glave. Kosa raste oko 1cm za mesec dana. Tako da se gnjida koja se nalazi na 2cm od glave izlegla pre 2 meseca.

Da li vaška može da postane rezistentna na tretman protiv vaški?

Paranit proizvodi ne sadrže hemijske supstance, već imaju mehanički mehanizam dejstva; zbog toga vaške nikad ne mogu da razviju rezistenciju na neki od sastojaka. Postoji mogućnost da vaška razvije rezistenciju na proizvode koji su na bazi pesticida. Ipak, prava rezistencija na insekticide nije toliko česta. Najčešće postoje drugi razlozi zbog kojih tretman nije bio uspešan:

 • loše postavljena dijagnoza
 • loše praćenje instrukcija: nedovoljna količina proizvoda, prekratko trajanje tretmana, izostanak iščešljavanja nakon tretmana itd.
 • ponovno prenošenje vaški sa drugova iz škole koji nisu sproveli tretman, članova porodice, uključujući i odrasle
 • izostanak čišćenja i dezinfekcije okruženja
 • izostanak provere prisustva vaški 7 dana nakon prvog tretmana i ponavljanje tretmana ukoliko je to neophodno.

Da li mogu vaške da žive izvan kose?

Vaške mogu da prežive 2 do 3 dana izvan kose u vlažnim uslovima, ali se smatra da ne mogu da se razmnožavaju.

Da li da skratim detetu kosu ukoliko ima vaške?

Ne. Vaške žive blizu glave tako da skraćivanje kose ne može ništa da promeni. Najbolje je da odmah počnete sa tretmanom. Pročitajte više o Paranit proizvodima.

Kako je moje dete dobilo vaške? Da li ovo ima veze sa higijenom?

Vaške nemaju nikakve veze sa higijenom. Svako može da dobije vaške, mada se najčešće javljaju kod dece. Vaške se prenose direktnim kontaktom glava ili preko zajedničih odevnih predmeta (šal, kape itd.). Mala deca imaju blizak kontakt među sobom. Zbog toga je osnovna škola tipično mesto gde se vaške vrlo lako šire. U bilo kom trenutku, većina škola ima nekoliko dece sa aktivnim, živim vaškama. Vaške ne prave razliku između kratke i duge, ili čiste i prljave kose.

Kako da proverim da li moje dete ima vaške?

ščešljavanje je najbolje način da pronađete vaške. Ovo je prvi važan korak pre početka tretmana. Pogledajte DEMO kako da proverim i tretiram vaške u kosi mog deteta

 • Korak 1: Proverite prisustvo vaški dok je kosa SUVA uz pomoć gustog češlja. Proverite koren vlasi, iza ušiju i potiljak. Očistite češalj nakon svakog pramena, kako bi izbegli prenošenje vaški.
 • Korak 2: Primenite Paranit sprej. Uočili ste gnjide ili jaja? Započnite što pre sa tretmanom: Naprskajte DOVOLJNU količinu Paranita na suvu kosu. Držite sprej na oko 10cm od kose. Vodite računa da prekrijete celu kosu i kožu glave. Umasirajte od korena do krajeva, posebno u predelu vrata i iza ušiju.Ostavite proizvod na kosi 15 minuta. Ovo je vrlo važno za uspešan tretman.
 • Korak 3: OPERITE kosu Vašeg detetaOperite kosu sa Paranit šamponom sa regeneratorom ili sa običnim šamponom i dobro isperite. Vodite računa da sve dobro isperete. Ponovite pranje ukoliko je potrebno.
 • Korak 4: UKLONITE vaške i gnjide češljem za vaške. Podelite MOKRU kosu na 4 dela. Počnite od jednog dela. Temeljno iščešljajte svaki pramen kose od korena ka krajevima kako bi bili sugurni da ste uklonili sve gnjide. Očistite češalj nakon svakog pramena da bi izbegli prenošenje vaški. Ponavljajte ovo dok ne iščešljate celu kosu. Prosečno vreme češljanja zavisi od dužine kose: duga kosa +/- 30-35 minuta, srednja dužina 25-30 minuta, kratka kosa 15-20 minuta.
 • Korak 5: Ponovite tretman ukoliko je to neophodno. Nakon 7 dana ponovo proverite kosu. Ponovite tretman Paranitom ukoliko je to neophodno. Ovo je vrlo važno da bi uklonili eventualno zaostale vaške koje su se izlegle nakon prvog tretmana. Ne zaboravite da dekontaminirate okolinu.Ukoliko pronađete žive vaške, ne brinite jer Paranit ima vrlo efikasne prozvode za tretman vaški. Pošto se vaške brzo razmnožavaju, savetujemo da što pre počnete sa tretmanom.
  Ne zaboravite da obavestite školu Vašeg deteta i da dezinfikujete Vaše okruženje. Za više informacija, kliknite ovde.

Šta da radim u slučaju epidemije vaški u školi/vrtiću?

Ne paničite. Paranit nudi vrlo efikasno rešenje za tretman vaški. Pratite ovih 5 jednostavnih koraka kako bi proverili prisustvo i tretirali vaške ukoliko je to neophodno.

 • PROVERITE prisustvo vaški dok je kosa SUVA uz pomoć gustog češlja. Proverite koren vlasi, iza ušiju i potiljak. Očistite češalj nakon svakog pramena, kako bi izbegli prenošenje vaški. Pogledajte DEMO kako da proverim i tretiram vaške u kosi mog deteta. Ukoliko ste uočili gnjide ili jaja, započnite što pre sa Paranit tretmanom:
 • NAPRSKAJTE dovoljnu količinu Paranita na suvu kosu. Umasirajte od korena do krajeva, i ostavite proizvod na kosi 15 minuta.
 • OPERITE kosu Vašeg deteta šamponom.
 • UKLONITE vaške i gnjide češljem za vaške.Temeljno iščešljajte mokru kosu od korena ka krajevima kako bi bili sigurni da ste uklonili sve gnjide. Očistite češalj nakon svakog pramena da bi izbegli prenošenje vaški.
  Nakon 7 dana ponovo proverite kosu. Ponovite tretman Paranitom ukoliko je to neophodno.
  Ključni faktori za uspešan tretman su: primena dovoljne količine proizvoda i temeljno iščešljavanje kako bi bili sigurni da su sve vaške i jaja uklonjeni.
  Ne zaboravite da obavestite školu/vrtić o Vašem detetu.

Gde mogu da zatražim pomoć ili savet?

Savet možete da potražite od medicinske sestre u lokalnom domu zdravlja ili vrtiću i od farmaceuta ili lekara.

Šta mogu da uradim da izbegnem pojavu vaški?

Roditelji koji redovno iščešljavaju i proveravaju kosu svog deteta mogu vrlo lako da uoče vaške. Na ovaj način mogu da spreče prenošenje na druge članove porodice. Ukoliko pronađete gnjidu, potrebno je proveriti kosu svih članova porodice i pratiti uputstva za tretman kako bi rešili problem. Paranit je razvio Repelent sprej za svakodnevnu upotrebu koji vam takođe može pomoći da zaštite sebe i svoju porodicu od ponovne zaraze vaškama.
Neki od saveta koji mogu da Vam pomognu da zaštitite Vašu porodicu su:

 • Savetujte Vaše dete da ne deli odevne predmete poput šalova i kapa sa drugarima.
 • Vežite ili upletitte dugu kosu.
 • Nosite kapu za plivanje u bazenu.
 • Dezinfikujte okolinu i operite posteljinu i lične predmete (šalove, kape…) na 60°C. Usisajte kuću i kola a zatim bacite kesu usisivača.